عنوان : سرطان دهانه رحم؛ قابل پیشگیری و كنترل
تاريخ :
 ۱۳۹۵/۱۱/۱۲
سرطان دهانه رحم چیست ؟

سرطان دهانه رحم به دلیل رشد غیرطبیعی سلول ها ی قسمت دهانه رحم (گردن رحم) ایجاد می شود.  برخی از انواع ویروس ها می توانند باعث ایجاد عفونت تناسلی شوند و ابتلا به این عفونت ها در بسیاری از موارد می تواند منجر به ایجاد سرطان دهانه رحم شود.

تشخیص اولیه سرطان دهانه رحم با انجام آزمایش پاپ اسمیر صورت می گیرد و در صورتی که زود تشخیص داده شود قابل درمان است.

سرطان دهانه رحم دارای چه علائمی است ؟

شایع ترین علائم شامل ترشحات غیرطبیعی رحم ، خونریزی غیر طبیعی در بین عادات ماهیانه، خونریزی بعد از یائسگی، خونریزی و یا درد در هنگام داشتن رابطه جنسی با همسر   می باشد.

چه کسانی در معرض خطر سرطان دهانه رحم قرار دارند؟

زنان سیگاری
    زنانی که برای مدت زمان طولانی از قرص های ضدبارداری استفاده می کنند.
    زنانی  که دارای ضعف  سیستم ایمنی می باشند.

راه های پیشگیری از سرطان دهانه رحم کدامند؟

معاینات منظم و دوره‌ای و انجام آزمایش پاپ اسمیر با توجه به نظر پزشک و ماما، یکی از موثرترین اقدامات پیشگیرانه سرطان دهانه رحم و الگویی موفق در کاهش مرگ و میر ناشی از این نوع سرطان به شمار می‌رود.

راههای درمان بیماری کدامند؟

سرطان دهانه رحم با روش هایی مانند جراحی ،رادیو تراپی ( پرتو درمانی )و شیمی درمانی قابل درمان است.

سوالات رایج :

سوال 1-اگر جواب آزمایش پاپ اسمیر غیرعادی بود، چه باید کرد ؟

آزمایش  پاپ اسمیر بار دیگر  با نظر پزشک معالج انجام شود.
پزشک ممکن است برای مشاهده تغییرات ایجاد شده در دهانه رحم، توصیه به انجام بیوپسی (نمونه برداری)  نماید.* بیوپسی یا نمونه برداری، شامل برداشتن قسمتی از بافت دهانه رحم و بررسی آزمایشگاهی آن می باشد. در بیشتر نمونه ها، بیوپسی با یک بی حسی موضعی در مطب پزشک انجام می شود.

سوال 2– آیا افرادی که دارای سرطان دهانه رحم هستند می توانند باردار شوند؟

غالبا در درمان این سرطان، رحم و گاهی تخمدان ها برداشته می شوند؛ بنابراین این افراد نمی توانند در آینده حامله شوند. با این حال، اگر سرطان خیلی زود درمان شود، ممکن است پس از جراحی بارداری رخ دهد.

منبع: مجموعه مداخلات اساسی بیماری های غیر واگیر در نظام مراقبت های  بهداشتی اولیه، دفتر مدیریت بیمار های غیر واگیر وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی : سال 1395