۱۳۹۸/۰۷/۲۳
23مهر ماه-روز ملی مبارزه با سل با شعار: اتحاد برای پایان دادن به سل

امروزه يكي از بزرگترين مسائل بهداشتي جهان، بيماري سل است. حدس زده ميشود كه از هر سه نفر جمعيت جهان، يك نفر به باسيل سل آلوده بوده و در هر ثانيه يك نفر به تعداد آنان افزوده مي شود. نگران كننده اين است كه طبق برآوردهاي موجود 50 ميليون نفر از اين افراد، به باسيل سل مقاوم به چند دارو (MDR-TB) آلوده هستند.

در سال 2017 میلادی، حدود 10.4 ميليون نفر جدید به سل فعال مبتلا شده ( 5.8 میلیون نفر مرد، 3.2 میلیون نفر زن و  یک میلیون نفر کودک) که برآورد میشود حدود 1.6 ميليون نفر در اثر اين بيماري جان سپردند.

بيش از 90% موارد بيماري و مرگ ناشي از سل در كشورهای در حال توسعه رخ مي دهد، كشورهايي كه 75% موارد بيماري در آنها به فعال ترين گروه سني به لحاظ اقتصادي (يعني 15 تا 54 سالگي) تعلق دارد. در اين كشورها يك فرد بزرگسال مبتلا به سل به طور متوسط 3 الي 4 ماه قادر به كار كردن نبوده و لذا 20 تا 30% درآمد سالانه خانواده وي از دست مي رود؛ اين در حاليست كه با مرگ چنين فردي به طور متوسط 15 سال درآمد خانواده به طور يكجا از بين خواهد رفت.

ميزان بروز سل در سال 2017 در جهان85 مورد در یکصدهزار نفر جمعیت و در ایران 11 مورد در یکصد هزار نفر تخمین زده شده است که این میزان در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور  اهواز 14 در یکصد هزار نفر است.

آلودگي همزمان به ويروس ايدز خطر ابتلا به بيماري سل را به طور معناداري افزايش مي دهد.
در سال 2017، میزان شیوع عفونت اچ آی وی در میان بیماران مبتلا به سل در جهان 9% تخمین زده شده است.

بيماري سل كه بزرگترين علت مرگ ناشي از بيماري هاي عفوني تك عاملي در جهان است (حتي بيشتر از ايدز، مالاريا و سرخك)، داراي مرتبه نهم در بار جهاني بيماري هاست و پيش بيني مي شود تا سال 2020 همچنان جايگاه كنوني خود را حفظ كند و یا تا رتبه هفتم بالا رود. به هر حال اهمیت و اولویت سل و برنامه های کنترلی آن در حدی است که در سال 1993 این بیماری از سوی سازمان جهانی بهداشت بعنوان اورژانس جهانی مطرح و اعلام شد.

بر اساس اجلاس ماه می سال 2014 سازمان جهانی بهداشت و تعیین Post 2015 Strategy  به ترتیب کاهش 90 و 95 درصدی بروز و مرگ ومیر ناشی از سل تا سال 2035 (نسبت به سال 2015) برای کشورهای جهان هدف گذاری گردید.

از آنجایی که لازمه دستیابی به چنین هدفی،کشف هر چه بیشتر موارد موجود سل مسری و درمان موفقیت آمیز حداقل 90% آنها می باشد؛ لازمست فعالیتهایی که به افزایش کشف بموقع و درمان موثر بیماران در هر کشور می انجامد در استراتژی های برنامه کنترل سل کشورها گنجانده شود.

وضعیت سل و ایدز در جهان

عفونت ویروس ایدز، با تضعيف سيستم ايمني، بزرگترين عامل گسترش بيماري سل در سالهاي اخير بوده است. ویروس ایدز پیشرفت عفونت سلی به سمت سل فعال را چه در افرادی که به تازگی مبتلا به عفونت شده اند و چه افراد مبتلا به عفونت های نهفته، تسریع می کند. بدون تردید این ویروس مهمترین عامل خطر ساز شناخته شده برای فعال شدن عفونت نهفته مایکوباکتریوم توبرکولوزیس است. برای افراد مبتلا به عفونت هم زمان ویروس ایدز و مایکوباکتریوم توبرکولوزیس، خطر ایجاد سل فعال به 8 تا 10 درصد در هر سال می رسد. این رقم در افراد غیر آلوده به ویروس ایدز، 5 تا 10 درصد در طول عمر میباشد  این تفاوت به وضوح با نقص ایمنی ناشی از ویروس ایدز ارتباط دارد.

به این ترتیب ویروس ایدز تعداد بیماران مبتلا به سل را به شدت افزایش میدهد که به نوبه خود باعث افزایش انتقال سل به اعضای خانواده، افراد جامعه، و کارکنان مراقبت بهداشتی می شود. علاوه بر این در صورت عدم تأمین درمان مؤثر و بدون وقفه سل، ممکن است خطر انتقال MDR-TB افزایش یابد.

لازم به ذکر است سازمان جهانی بهداشت، میزان شیوع آلودگی به ویروس ایدز در موارد جدید سل در سال 2017  را  9% تخمین زده است.