نمک فقط نمک غذا نیست ،مراقب نمک پنهان هم باشید
در مورد نمک پنهان بیشتر بدانید
نمک پنهان نمکی است که هر روز بدون آن که آگاه باشید در حال مصرف مقادیر قابل توجهی از آن هستید این نمک در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد و توجه نکردن به میزان نمک پنهان ، باعث افزایش فشار خون می شود. نمک ها از مولکول های سدیم و کلرید تشکیل شده اند لذا مصرف زیاد سدیم نیز عوارض مصرف نمک را دارد.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، ندا فرح بخش کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان گفت: نمک پنهان نمکی است که هر روز بدون آن که آگاه باشید در حال مصرف مقادیر قابل توجهی از آن هستید این نمک در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد و توجه نکردن به میزان نمک پنهان ، باعث افزایش فشار خون می شود. نمک ها از مولکول های سدیم و کلرید تشکیل شده اند لذا مصرف زیاد سدیم نیز عوارض مصرف نمک را دارد.
وی افزود: غذاهایی مانند میگو های بسته بندی، ژامبون، سس سالاد، پیتزا، ساندویچ، آب مرغ و آب گوشت آماده، پنیر فرآوری شده و سس گوجهفرنگی جزو منابع پنهان سدیم در نظر گرفته میشوند. مصرف بیش از حد سدیم ممکن است باعث بروز مشکلات جدی و خطرناکی برای بدن شود، لازم است افراد آگاهی لازم و کافی را در مورد منابع پنهان سدیم کسب کنند.
وی اظهار داشت: غذاهای آماده، فست فودها، کنسروجات، پنیرهای چرب و شور، کیک ها، کلوچه ها و بیسکوئیت ها به دلیل استفاده از جوش شیرین یا بکینگپودر در تهیه آنها ، انواع چیپس و پفکها ، گوشت های دودی، نان ها، سس ها، سوپ های آماده، انواع تنقلات شور، ترشی ها، مغزها، دانه های بوداده و سایر مواردی که می تواند در این دسته از مواد غذایی باشند برخی از منابع غذایی حاوی نمک پنهان هستند.
وی تاکید کرد: فست فودها منبع بزرگی از نمک پنهان هستند، سوسیس و کالباس تا نان های پیتزا سرشار از نمک هستند، همچنین بسیاری از کنسرو ها سرشار از نمک هستند بنابراین سعی کنید به جای کنسروها از غذاهای تازه و پر ویتامین استفاده کنید. همیشه هنگام خرید پنیر به وضعیت نمک آن دقت کنید، برخی پنیرها دارای نمک بیش از حد هستند. استفاده از خیارشور در ساندویچ ها یا کنار غذاها بسیار رایج است، اما سعی کنید از خیارشور در کنار غذاهای خود کمتر استفاده کنید.
فرح بخش تصریح کرد: نمک به عنوان یک نگهدارنده عمل مینماید، به همین دلیل است که مقدار زیادی از آن در غذاهای فرآوری شده مانند غذاهای آماده، بسته بندی شده، فریز شده و منجمد، آجیلهای دارای نمک و قند، گرانولا، بیکن، سوپ آماده، نودل، بیکن، غذاهای کنسروی، چیپس میوه و سس کچاپ وجود دارد. معمولا در غذاهای کم نمک برای خوش طعم کردن غذا، از دیگر ادویهها همچون پودر سیر، پودر پیاز، فلفل یا زیره استفاده میشود. شما میتوانید به جای این موارد، انواع کم نمک کنسرو گوجه فرنگی، لوبیا، آبگوشت و چاشنیها را در نظر بگیرید.
وی در ادامه گفت: ژامبون و انواع کالباس ها جزء خوراکی هایی هستند که حاوی سدیم بالایی است. بنابراین توصیه می شود مصرف ژامبون و انواع کالباس ها را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
وی اضافه کرد: بسیاری از مواد تشکیلدهنده پیتزا مانند پنیر، سس، خمیر و گوشت فرآوری شده حاوی مقدار زیادی سدیم هستند. بنابراین سعی کنید مصرف پیتزا را محدود کنید و در کنار آن از سالاد سبزیجات استفاده کنید.
کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان عنوان کرد: آب مرغ و آب گوشت آماده که معمولاً در سوپها استفاده میشود، نمک زیادی دارد. آب مرغ و آب سبزیجات نیز به صورت مشابهی حاوی مقدار زیادی سدیم هستند.
وی همچنین گفت: معمولاً برای اینکه میگو بستهبندی شده و یخزده طعم بهتری بگیرد، نمک و نگهدارندههای سدیم به آن اضافه میکنند.