اعضاء

رئیس گروه:

مهنوش صاحبدل

کارشناسان:

سیده معصومه تقی زاده

آمنه مصیبی دهکردی

ندا فرحبخش

 

                    

 

                   

 

                 

 

 

 

بهبود تغذیه جامعه

معرفی

رسالت گروه  بهبود تغذیه جامعه از گروه های ستادی معاونت بهداشتی دانشگاه جندی شاپور اهواز ، بررسی وضعیت امنیت غذایی وپیگیری آن در شورای سلامت و امنیت غذایی استان ،اجرای برنامه های حمایت های تغذیه ای ، افزایش سواد و فرهنگ تغذیه‌ای با تمهیداتی از قبیل اطلاع رسانی و آموزش، تحقیق و پایش اقدامات پیشگیرانه از مشکلات تغذیه ای اعم از کم خوری، پرخوری و کمبود ریز مغذی ها با استفاده از استراتژی هایی مانند  اطلاع‌رسانی و آموزش ، جلب مشارکت ادارات و ارگان های دخیل در عرصة غذا و تغذیه در سطح استان می باشد.

دورنما در سال 1404
سازمانهای اصلی مسئول در امنیت غذا و تغذیهای کشور تا پایان ساال 1404توانسته اند با نهادینه سازی همکاریهای بین بخشی و مشارکت مردم، ضمن بهبود دسترسی فیزیکی و اقتصادی عادلانه به غذا، نشانگرهای کم خوری، پرخوری، بدخوری، و پیامدهای آن را (در حد پیشبینی در این سند) بهبود داده و ضامن قرار دادن همه استانهای کشور در وضعیت مطلوب امنیت تغذیه و غذا، رتبه کشور را در منطقه ارتقاء دهند.

اهداف راهبردی
1. افزایش درصد مصرف (میوه، سبزی، حبوبات و لبنیات) خا نوارها منطبق با سبد مطلوب غذایی با توزیع عادلانه در دهکهای درآمدی براساس الگوی مصرف ایرانیان
2. افزایش میانگین دریافت روزانه میوه ها، سبزیها، حبوبات، شیر و لبنیات خانوارها با توزیع عادلانه در دهدکهای درآمدی براساس الگوی مصرف ایرانیان
3. اصلاح و بهبود میانگین عوامل خطرزای شاخص (سموم آفات نباتی، فلزات سنگین و نیترات) در 8محصول کشاورزی پر مصرف (سیب زمینی، پیاز، خیار و گوجه فرنگی (فضای باز وگلخانهای)، سیب و پرتقال در سطح تولید و عرضه متناسب با تخصیص اعتبارات مربوطه
4. اصلاح و بهبود میانگین عوامل خطرزای شاخص (آفلاتوکسین، سموم آفات نباتی، فلزات سنگین، هورمون ها ، آنتی بیوتیک ها) در محصولات دامی در سطح تولید و عرضه تا پایان برنامه متناسب با تخصیص اعتبارات مربوطه
5. افزایش میزان سبوس نان بر اساس سیاست ارتقای کیفیت نان کشور
6. بهره مندی حداقل 7۰درصدی آحاد جامعه (کودکان، نوجوانان وجوانان، میانسالان، زنان باردار و سالمندان) از خدمات تغذیه ای(مشاوره، آموزش، مکمل یاری، رژیم درمانی، نظارت بر مراکز و ....) در شبکه همگانی خدمات جامع کشور
7.کاهش میزان نمک ، قندهای ساده ، روغن و چربی موجود در فراورده های غذایی و آشامیدنی پرمصرف با احتمال خطر بالا در صنف و صنعت
8.کاهش شیوع سوء تغذیه پروتئین و انرژی در کودکان زیر 5سال
9. توقف شتاب فزاینده اضافه وزن و چاقی در کلیه گروههای سنی

10.کاهش شیوع کمبود ریز مغذیهای شایع در ایران (ویتامین ،Aویتامین ، Dکمخونی، روی، فقر آهن)

11.کاهش شیوع طغیان بیماری های ناشی از غذا (مسمومیت ها و عفونت ها و ...)

12. بهبود الگوی مصرف مکمل های ورزشی در باشگاه ها و اماکن ورزشی

برنامه ی جامع و پیشگیری کنترل اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان 5 تا 18ساله (ایران اکو)

با توجه به روند افزایشی اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان برنامه ی جامع پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی درکودکان و نوجوانان در حال حاضر به عنوان یکی از اولویت های نظام سلامت کشور در نظر گرفته شده است. این برنامه با اهداف

1-پیشگیری وکنترل اضافه وزن و چاقی کودکان و نوجوانان

2-افزایش آگاهی، عملکرد و نگرش خانواده ها، در خصوص پیشگیری و کنترل اضافه‌وزن و چاقی

3- اصلاح الگوی تغذیه و رفتار های غذایی کودکان و نوجوانان

4- افزایش فعالیت بدنی کودکان و نوجوانان از دیماه 1395 در دانشگاه جندی شاپور ابتدا بصورت پایلوت  و هم اکنون بشکل یک برنامه در حال اجرا می باشد.                                                                                                                                     

از آنجایی که این برنامه شامل راهکارهای است  که با مشارکت همه بخش های توسعه باید اجرا شود ،همه بخش ها باید سیاست های خود را با هدف تامین سلامت و فراهم کردن محیطی سالم برای کودکان و نوجوانان به گونه ای اتخاذ نمایند که ضمن رعایت عدالت در سلامت ، مسئولیت خود را در کاستن خطر ابتلا به چاقی کودکان و نوجوانان بشناسند.
برنامه تغذیه جوانان و مدارس

1) اجرای برنامه پایگاه تغذیه سالم و بوفه مدارس 

در این برنامه که هدف آن ارتقاء سلامت تغذیه ای دانش آموزان به منظور تامین بخشی از انرژی مورد نیاز دانش آموزان ،ارائه مواد غذایی سالم و جلوگیری از عرضه مواد غذایی کم ارزش تغذیه ای به دانش آموزان می باشد و با همکاری آموزش و پرورش و مرکز بهداشت در راستای توزیع مواد خوراکی مناسب ، رعایت استانداردهای فضای فیزیکی  و رعایت اصول بهداشتی توسط فرد متصدی بوفه از مهر ماه 88  به اجرا در می آید.

2) اجرای برنامه شیر مدرسه:

در این برنامه که با هدف ترویج فرهنگ مصرف شیر و افزایش دریافت ریز مغذی کلسیم در کودکان سنین مدرسه با همکاری آموزش و پرورش هر ساله انجام می گیرد اقدامات ذیل انجام می شود:

-    شرکت در جلسات کمیته شیر استانی و شهرستانی

-    برگزاری جلسات آموزشی ،توجیهی برای گروههای هدف مختلف

-   تهیه مطالب آموزشی مرتبط برای گروههای هدف

-   بازدید از مدارس تحت پوشش و ارسال گزارش

  3) اجرای برنامه ارتقاء سطح سلامت دانش آموزان دختر متوسطه اول  و دوم از طریق آموزش تغذیه و آهن یاری:

در این برنامه که هدف آن پیشگیری از کم خونی فقرآهن در در دختران دانش آموز متوسطه اول  و دوم است و با همکاری مرکز بهداشت (واحد بهبود تغذیه و بهداشت مدارس) و آموزش و پرورش به مدت 16 هفته در طی سال تحصیلی اجرا می شود تمامی دختران متوسطه دوم و حداقل 20% دختران متوسطه اول  باید تحت پوشش برنامه اهن یاری قرار گیرند که اقدامات آن بدین شرح می باشند:

-  برگزاری جلسات کمیته آهنیاری استان و شهرستان

- برآورد و تهیه قرص آهن استان و شهرستان

-  اجرا و نظارت سالیانه بر برنامه آهنیاری در مدارس

-  آموزش پرسنل محیطی در زمینه کم خونی فقرآهن و آهنیاری

-  آموزش معلمین ،دانش آموزان و والدین آنها در مورد کم خونی فقرآهن و آهنیاری

-  تهیه جزوه آموزشی در خصوص آموزش راهکارهای جلوگیری از کمبود آهن و کم خونی

  4)  اجرای برنامه ارتقاء سطح سلامت دانش آموزان دختر و پسر  متوسطه اول  و دوم از طریق مکمل یاری با مگا دوز ویتامین D :

در این برنامه که هدف آن پیشگیری از کمبود ریز مغذی ویتامین  D در دانش آموز متوسطه اول  و دوم است و با همکاری مرکز بهداشت (واحد بهبود تغذیه و بهداشت مدارس) و آموزش و پرورش به مدت 9 ماه در طی سال تحصیلی اجرا می شود تمامی دانش آموزان متوسطه اول  و دوم باید تحت پوشش برنامه مکمل یاری قرار گیرند که اقدامات آن بدین شرح می باشند:

-  برگزاری جلسات کمیته مکمل یاری استان و شهرستان

-  برآورد و تهیه مگادوز ویتامین D استان و شهرستان

-  اجرا و نظارت سالیانه بر برنامه مکمل یاری در مدارس

-  آموزش پرسنل محیطی در زمینه مکمل یاری با مگادوز ویتامین D

- آموزش معلمین ،دانش آموزان و والدین آنها در مورد مگادوز ویتامین D

-  تهیه جزوه آموزشی در خصوص آموزش راهکارهای جلوگیری از کمبود ریز مغذیها

سالمندان

بهبود تغذیه سالمندان:

 -اجرای برنامه مراقبتهای ادغام یافته سالمندان و میانسالان : در این برنامه که با هدف ارتقاء سلامت سالمندان و میانسالان اجرا می شود همکاری با گروه بهداشت خانواده مرکز بهداشت در راستای آموزش اصول تغذیه سالمندان و میانسالان به گروه هدف (پرسنل مراکز و بهورزان ) صورت می گیرد.

-اجرای کارگاه های آموزش تغذیه باز نشستگان بعنوان یک فرصت آموزشی با همکاری بهداشت خانواده