• 1404/01/05 - 10:09
  • - تعداد بازدید: 34
  • - تعداد بازدیدکننده: 30
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دیابت و روزه داری

دیابتی ها می توانند روزه بگیرند؟

زهرا باقری کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان خوزستان گفت: افرادی که برای کنترل دیابت خود از قرص استفاده میکنند، اگر علایم افت قند خون را در طول روز داشتند، باید فوراً روزه خود را افطار کنند.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، زهرا باقری  کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان خوزستان گفت: روزه داری در افراد مبتلا به دیابت ، با توجه به نوع بیماری دیابت متفاوت است؛ چنانکه در بعضی از بیماری ها، مفید است و می تواند به بهبود و درمان بیماری  نیزکمک نماید، هرچند کلیه بیماران باید نظر پزشک معالج خود را ملاک اصلی قرار دهند و ضمن مشاوره با متخصص تغذیه اقدام به روزه داری نمایند. به طور کلی بیمارانی که برای کنترل بیماری خود مجبور به مصرف منظم دارو در طول روز هستند نباید روزه بگیرند.

 

 

روزه داری در افراد مبتلا به دیابت 

وی افزود: روزه داری برای بیماران دیابتی نوع  2  که دیابت آنان به وسیله ی رژیم غذایی کنترل شده، مفید هم هست. افرادی که برای کنترل دیابت خود از قرص استفاده میکنند، اگر علایم افت قند خون را در طول روز داشتند، باید فوراً روزه خود را افطار کنند.

 

بیماران دیابتی که روزه می گیرند، باید رژیم غذایی مخصوص خود را در افطار و سحر رعایت نمایند و در مصرف غذاهای شیرین که در ماه مبارک رمضان در وعده ی افطار استفاده می شود زیاده روی نکنند و میزان توصیه شده توسط متخصص تغذیه را مراعات نمایند.برای کنترل بهتر قند خون توصیه می شود که این افراد قند خون خود را، قبل از سحر و بعد از افطار چک کنند و به توصیه های تغذیه ای توجه نمایند .

 

 

 

توصیه های تغذیه ای در روزه داران مبتلا به دیابت 

کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان خوزستان به روزه داران مبتلا به دیابت توصیه کرد:

-روزانه 8 لیوان مایعات به ویژه مایعات فاقد شکر (آب، چای کم رنگ) در فاصله ی بین افطار تا سحر بنوشید.

- از مصرف بیش از حد غذا در ماه رمضان که باعث افزایش قند خون و وزن می شود، بپرهیزید.

- غذاهای حاوی فیبر بالا ( نان سبوس دار به جای نان سفید، سبزی و میوه به جای آبمیوه) را حتما در وعده های غذایی خود بگنجانید. - در وعده سحر و افطار از لبنیات کم چرب  استفاده کنید.

- از غذاهای آب پز ، کبابی و بخار پز به جای غذاهای سرخ کردنی استفاده کنید. برای پخت و پز از روغنهای مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.

- از مصرف زیاد چای و قهوه اجتناب کنید، زیرا سبب افزایش دفع ادرار می شود. از مصرف غذاهای شیرین، چرب و سرخ کردنی بپرهیزید، زیرا سبب تشنگی، سوءهاضمه، سوزش سردل و افزایش وزن می شود.

- مصرف فلفل و ادویه ها دروعده سحری سبب تشنگی می شود پس دقت شود که به میزان متعادل استفاده شوند.

- یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ سلامت و فعالیت فرد در طی این ماه ضروری است. انرژی دریافتی از غذاها نباید افزایش پیدا کند. - مواد غذایی باید از تمام گروه های اصلی غذایی شامل(میوه ها، سبزیجات، نان و غلات، لبنیات، گوشتها، حبوبات و مغزها) انتخاب شود.

- برای سحری باید غذاهایی انتخاب شوند که قند خون را به آهستگی افزایش دهند، لذا بهترین مواد غذایی برای سحری نان سبوس دار، سبزیجات، حبوبات (عدس پلو، لوبیا پلو و ...) ، میوه ها و مواد غذایی دارای پروتئین می باشند.

-  در وعده سحری از مصرف نمک زیاد یا غذاهای شور ( آش رشته،کباب) بپرهیزید، زیرا سبب احساس تشنگی می شود. در سحری 2-1 لیوان آب بنوشید و از میوه های آب دار و سبزیجات و سالاد استفاده نمایید

- در خصوص وعده افطار ، افراد دیابتی باید مقدار غذای افطار خود را به 3-2وعده تقسیم کنند، زیرا دریافت مقادیر زیاد غذا در یک وعده  سبب افزایش ناگهانی قند خون می شود. افطار را با یک وعده غذایی ساده مانند صبحانه معمولی آغاز کنید. هنگام افطار از غذاهای نرم و آسان هضم ( حلیم کم روغن، نان، پنیر، گردو و سبزی خوردن، چای کم رنگ، فرنی، شیر گرم) استفاده شود .

- شام را 3-2 ساعت بعد از افطار میل کنید و خوردن میوه را فراموش نکنید و موادی که قند خون را سریعتر بالا می برند مانند قند، شکر،.کشمش، بستنی، نوشابه را محدود کنید. به جای مواد غذایی که قند خون را سریع بالا می برند، از میوه ها، حبوبات و اسپاگتی که قند خون را به آهستگی بالا می برند  در وعده افطار و بعد از آن استفاده نمایید .

 

 

 

 

  • گروه خبری : تغذیه
  • کد خبر : 4968
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید