• 1403/07/25 - 12:26
  • - تعداد بازدید: 19
  • - تعداد بازدیدکننده: 18
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
هفته ملی سلامت بانوان ایران - 24 لغایت 30 مهرماه سال 1403

باورهای درست و نادرست

امل خضرئی کارشناس سلامت سالمندان و میانسالان مرکز بهداشت استان خوزستان برخی باورهای نادرست سالمندان و پاسخ های علمی درست به آنها را تشریح کرد.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، امل خضرئی کارشناس سلامت سالمندان و میانسالان مرکز بهداشت استان خوزستان با اشاره به اینکه؛ جمعیت دانشگاه جندی شاپور اهواز برابر 3688287 نفر است که  764198 نفرآن را زنان میانسال(41.71 درصد ) دربرمی گیرند، گفت: 143743 نفراز زنان میانسال( گروه سنی 59- 30 سال )-6 ماهه اول سال 1403،  خدمت تن سنجی و ارزیابی الگوی تغذیه رادریافت نمود ه اند .


خضرئی در خصوص باورهای نادرست تغذیه در دوران میانسالی و سالمندی بیان داشت: اینکه در عوام گفته می شود روغن حیوانی برای سالمندان مفید است باوری نادرست است.

 

وی پاسخ صحیح در این خصوص را بدین شرح توضیح داد: با توجه به نوع اسید های چرب موجود در روغن حیوانی که اکثرا از نوع اشباع و ترانس هستند مصرف بیش از اندازه در رژیم غذایی می تواند خطر بیماری های قلب و عروق مانند آترواسکلروز(گرفتگی عروق)، افزایش فشار خون، سکته قلبی و مغزی، گرفتگی عروق محیطی و پارستزی اندام های محیطی و همچنین به واسطه خاصیت 15التهابی که این اسیدهای چرب دارند احتمال بیماری های مرتبط با افزایش سن مانند آلزایمر و پارکینسون را افزایش دهد.

 

وی افزود: به صورت کلی توصیه می شود در طول هفته از انواع مختلف روغن به خصوص روغن های مایع گیاهی (زیتون، کانولا، کنجد، ذرت و روغن های مخلوط گیاهی) در رژیم غذایی استفاده شود تا مقدار متناسب از اسید های چرب مختلف و ضروری برای بدن مانند امگا3 ، امگا6 و امگا 9تامین شود.

 

خضرئی همچنین در خصوص این موضوع که مصرف تخم مرغ در کهنسالی باعث سفت شدن کبد می شود، عنوان کرد: بر اساس مطالعات اخیر مصرف روزانه تخم مرغ هیچ تاثیر سوء بر چربی های خون و بافت کبد ندارد و باعث چرب شدن کبد و فیبروز (سفتی) کبد نمی شود. بلکه به دلیل بالا بودن ارزش پروتئین سفیده تخم مرغ و زرده سرشار از کولین به عنوان منبع خوب غذایی در سنین سالمندی به حساب می آید و می تواند سرعت ایجاد سارکوپنی (تحلیل عضلات) را کاهش دهد.

 

وی در رابطه با باور نادرست؛  قهوه به عنوان یک کالری سوز و لاغر کننده قوی شناخته می شود و حتی بدون رژیم غذایی هم باعث کاهش وزن می شود اظهار داشت: قهوه به تنهایی یک نوشیدنی بسیار کم کالری است و در صورت مصرف بدون هیچ گونه مواد اضافی، در کنار رژیم غذایی صحیح و ورزش می تواند به شما کمک کند به وزن سالم برسید. کافئین قهوه ممکن است متابولیسم بدن را بهبود بخشیده و به مدیریت وزن کمک کند. هم چنین قهوه می تواند در کنترل میزان اشتها نقش داشته باشد و به علت وجود اسید کلروژنیک موجود در آن باعث کاهش سرعت تولید قند در بدن شود. با این حال، اثرات قهوه بر مدیریت وزن متفاوت است. بسیاری از نوشیدنی های خانواده قهوه حاوی شکر اضافه شده و کالری بیش از حد هستند که می تواند بر وزن تاثیر منفی بگذارد. علاوه بر این، کافئین ممکن است منجر به خواب ضعیف و میل بیشتر به قند در افراد شود که هر دو تاثیر منفی بر کاهش وزن دارند. اگرچه قهوه ممکن است فوایدی برای کاهش وزن داشته باشد، اما نباید به آن به عنوان تنها روش دستیابی به کاهش وزن اعتماد کرد.

 

کارشناس سلامت سالمندان و میانسالان مرکز بهداشت استان تصریح کرد: این باور که تنها دلیل چاقی من، مبتلا بودن به کم کاری تیروئید است نادرست است و پاسخ صحیح این است که؛ کم کاری تیروئید تنها علت چاقی نیست. افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند، به علت کاهش میزان متابولیسم بدن خطر ایجاد چاقی در آنها بیشتر است. اما باید این نکته را در نظر گرفت که علت چاقی تعداد محدودی از افراد کم کاری تیروئید است. چاقی یک بیماری پیچیده است که توسط عوامل مختلفی نظیر ژنتیک، رفتار، متابولیسم و هورمون ها ایجاد می شود. الگوهای تغذیه، سطح فعالیت بدنی، الگوی خواب، عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت و مصرف برخی داروها همگی می توانند در افزایش اضافه وزن نقش داشته باشند. برخی از بیماری ها مانند بیماری کوشینگ نیز ممکن است منجر با ازدیاد وزن یا چاقی شود. داروهایی مانند استروئیدها و برخی داروهای ضد افسردگی نیز ممکن است باعث افزایش وزن شوند. بنابراین علل زیادی برای چاقی وجود دارد که کم کاری تیروئید یکی از آنها است.

 

  • گروه خبری : سلامت خانواده
  • کد خبر : 3300
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم