هفته جهانی ایمنسازی از 4لغایت10 اردیبهشت ماه 1404
دستاوردهای بینظیر: واکسیناسیون جمعی، کلید موفقیت در کنترل بیماریها
دکتر شریفی گفت: واکسیناسیون کودکان علیه بیماریها به عنوان بخشی از برنامه ایمنسازی توسعه یافته در ایران نقش بسیار مهمی دارد. هر یک بیماریها عوارض و خطرات جدی برای سلامتی کودکان به همراه دارند و واکسیناسیون به عنوان یکی از بهترین روشهای پیشگیری از این بیماریها شناخته میشود.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، دکتر مهرداد شریفی سرپرست معاونت بهداشت و رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان درآخرین روز از هفته جهانی ایمنسازی که همزمان با سراسر کشور و با هدف ترویج و ارتقاء آگاهی در زمینه واکسیناسیون در استان خوزستان برگزار شد، گفت: هفته جهانی ایمنسازی با هدف ترویج و ارتقاء آگاهی در زمینه واکسیناسیون برگزار شد.
وی اظهار داشت: "طی 50 سال گذشته، واکسنهای ضروری حداقل جان 154 میلیون نفر را در سراسر جهان نجات دادهاند. این آمار به معنای آن است که بهطور میانگین هر 6 نفر در هر دقیقه در این 50 سال از مرگ نجات یافتهاند."
وی همچنین اشاره کردند که واکسن سرخک به تنهایی 60 درصد از این جانهای نجات یافته را شامل میشود، که نشاندهنده اهمیت بالای این واکسن در تلاشها برای کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای واگیردار است.
معاون بهداشت خاطر نشان کرد: این جملهها به خوبی تعهد و همکاری جهانی برای واکسیناسیون را به تصویر میکشد. واقعاً دستاوردهای بزرگ شناسایی و ریشهکنی بیماریهای واگیرداری همچون آبله و کاهش موارد فلج اطفال، نتیجه تلاشهای مشترک و هماهنگ در سطح جهانی است.
وی عنوان کرد: شعار "ایمنسازی برای همه ممکن است" نشاندهنده عزم جدی برای ارتقای سطح پوشش واکسیناسیون و تضمین دسترسی همگانی به واکسنهای ایمن و مؤثر است. اهمیت این تلاشها به ویژه برای نوزادان و کودکان در هر جامعه به وضوح قابل مشاهده است.
وی افزود: قدردانی از تمامی افرادی که در زمینه واکسیناسیون کار میکنند، از جمله دولتها، سازمانهای غیرانتفاعی، کارکنان بهداشت و والدین، بسیار مهم است چرا که این تلاشها به نجات جانها و بهبود کیفیت زندگی میلیونها انسان کمک میکند.
وی ادامه داد: واکسیناسیون در ایران تاریخی طولانی و برجسته دارد. استفاده از واکسن آبله در سال 1820 نشاندهنده پیشینه و تلاشهای اولیه در جهت کنترل بیماریهای واگیردار است.
وی بیان داشت: برنامه توسعه ایمنسازی (EPI) که از سال 1363 به اجرا درآمد، تحولی بزرگ در سیستم بهداشت و درمان ایران به وجود آورد. با ایجاد شبکه خدمات بهداشتی اولیه، امکان دسترسی به واکسیناسیون برای کودکان در نقاط مختلف کشور فراهم شد. این برنامه به کاهش موارد بیماریهای خطرناک مانند سل، فلج اطفال، سرخک، دیفتری، سیاه سرفه و کزاز کمک شایانی نمود و علاوه بر این، از طریق این برنامه به تمام کودکان بالای شش ماه ارائه واکسنهای ضروری فراهم میشود که این اقدام نه تنها به حفاظت از خود کودکان کمک میکند بلکه به ایمنی جامعه نیز میافزاید.
وی ابراز داشت: واکسیناسیون کودکان علیه این بیماریها به عنوان بخشی از برنامه ایمنسازی توسعه یافته در ایران نقش بسیار مهمی دارد. هر یک از این بیماریها عوارض و خطرات جدی برای سلامتی کودکان به همراه دارند و واکسیناسیون به عنوان یکی از بهترین روشهای پیشگیری از این بیماریها شناخته میشود.
وی تصریح کرد: واکسیناسیون افراد در ایران برای همه اعم از ایرانیان و غیر ایرانیان به صورت یکسان و رایگان انجام می شود. پوشش واکسیناسیون نوبت سوم واکسن DTP در سال 1984 برابر با 34% بود و در سال 1993 به بالای 95% رسید و از آن زمان همواره در حدود 98 تا 99% بوده است.در سال 1993 واکسن هپاتیت ب به برنامه واکسیناسیون اضافه شد.در سال 1995 کزاز نوزادی به مرحله حذف رسید.
وی اشاره کرد: در سالهای قبل از آغاز برنامه EPI سالیانه بیش از 1000 مورد فلج اطفال شناسایی می شد. روزهای ملی ایمن سازی با هدف دستیابی به هدف ریشه کنی جهانی فلج اطفال از سال 1993 آغاز شد. آخرین مورد بیماری فلج اطفال در ایران در دسامبر 2000 شناسایی شد و بعد از آن همواره کشور عاری از پولیو Polio Free بوده است.
رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان گفت: در سالهای قبل از واکسیناسیون سالانه 150-250 هزار مبتلا به سرخک و حدود 2 تا 3 هزار مورد مرگ ایجاد می شد. برنامه حذف بیماری سرخک با کمپین وسیع گروه سنی 25-5 سال در دسامبر 2003 و واکسیناسیون 33 میلیون نفر طی یک ماه با پوشش بالای 98% آغاز شد.
نظر دهید