اربعین حسینی 1403
خستگی ناشی از گرما: علل، علائم و راهکارها در سفر اربعین
"زائران اربعین: راهنمایی برای مقابله با خستگی ناشی از گرما"

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، دکتر پژمان بختیاری نیا معاون بهداشت و رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان گفت: خستگی ناشی از گرما که ضعف ناشی از گرما نیز خوانده می شود.، شایع ترین اختلال ناشی از گرما است.
وی افزود: این وضعیت، به دلیل از دست رفتن مقادیر زیاد آب و الکترولیت بدن از طریق تعریق بسیار شدید است که منجر به بروز علائم می گردد، برای اینکه عرق کردن سبب خنک شدن بدن شود باید عرق از سطح بدن تبخیر گردد. در غیر این صورت بدن با از دست دادن آب بیشتر به تولید عرق ادامه میدهد.
وی اظهار داشت: افرادی که در معرض گرمای شدید خورشید قرار می گیرند به ویژه چنانچه چندین لایه لباس روی هم پوشیده باشند، ممکن است به شدت عرق کنند؛ ولی احساس خنکی کنند. رطوبت بالای هوا نیز سبب کاهش میزان تبخیر عرق سطح پوست می شود.
وی ادامه داد: افرادی که در محیطی گرم، مرطوب و فاقد تهویه به شدت فعالیت کنند و لباس زیادی پوشیده اند بسیار مستعد خستگی ناشی از گرما هستند. در موارد خستگی ناشی از گرما علاوه بر افزایش درجه حرارت مرکزی بدن، اختلالات عصبی نیز بروز می کند. ممکن است علائم تنها ناشی از کم آبی بدن همراه با فعالیت شدید ظاهر شود. نتیجه این تغییرات، افت فشارخون هنگام بلند شدن می باشد.
دکتر بختیاری نیا اضافه کرد: معمولا علائم با استراحت کردن و قرار گرفتن در وضعیت خوابیده به پشت بهبود می یابد. تجویز مایعات و بالا بردن پاها نیز سودمند است. چنانچه علائم با استراحت و دادن وضعیت مناسب به بیمار بهبود نشان نداد ممکن است درجه حرارت مرکزی بدن بالا باشد و احتمال گرمازدگی برای بیمار مطرح باشد که نیاز به درمان جدی تری دارد.
معاون بهداشت علائم گرمازدگی را بدین شرح توضیح داد:
• شروع علائم در فردی مشاهده می شود که در محیطی گرم، مرطوب یا فاقد تهویه به شدت فعالیت کرده است.
• ممکن است شروع علائم حتی در حالت استراحت در افراد مسن یا شیرخوارانی که در محیط گرم، مرطوب و فاقد تهویه هستند مشاهده شود.
• پوست سرد و مرطوب، خاکستری و رنگ پریده است
• زبان خشک است و احتمال تشنگی در فرد وجود دارد
• فرد دچار سرگیجه یا ضعف یا خستگی همراه با حالت تهوع و سردرد است
• دمای بدن طبیعی یا مختصری افزایش نشان می دهد و به ندرت به 40 درجه سانتی گراد می رسد
دکتر بختیاری نیا اقدامات گام به گام برای بیمار را به شرح ذیل بیان داشت:
1- لباس های اضافه بیمار را خارج کنید.
2- بیمار را به سرعت از محیط گرم خارج کنید و به محیط خنک یا زیر سایه منتقل نمایید.
4- بیمار را در وضعیت خوابیده به پشت قرار دهید.
5- اگر بیمار هوشیار است و تهوع ندارد کمی آب یا دوغ خنک از راه دهان بدهید.
6- در صورت داشتن حالت تهوع بیمار را به پهلو بخوابانید.
7- به بیمار آرامش دهید.
8- در صورت عدم بهبودی به خادمان سلامت مستقر در واحد یا پایگاه ارایه خدمات بهداشتی و درمانی مراجعه و یا از اورژانس 115 کمک بخواهید.