چالشهای تغذیهای
بحران ید و چالشهای تغذیهای در خوزستان؛ تأکید بر تداوم نظارت و آموزش سلامت
دکتر شریفی با اشاره به سابقه موفقیتآمیز اجرای طرحهای ارتقای سلامت تغذیه، خواستار تعامل بیشتر بین معاونتهای دانشگاه، صنعت و متخصصان تغذیه شد. وی تأکید کرد: "بدون همکاری بخشهای مختلف و اجرای برنامههای مستمر، دستیابی به سلامت پایدار ممکن نخواهد بود."
.jpeg)
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، دکتر مهرداد شریفی، معاون بهداشت و رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان، در جلسهای با حضور متخصصان حوزه دارو و غذا، به بررسی وضعیت تغذیهای و کمبود ید در استان پرداخت.
وی ضمن اشاره به چالشهای اقتصادی و مدیریت منابع، بر لزوم نظارت دقیق بر کیفیت و عرضه نمک یددار تأکید کرد و افزود: "مشکلات ناشی از کمبود ید صرفاً به بیماریهای تیروئیدی محدود نمیشود، بلکه بر سلامت مادران باردار، رشد کودکان و عملکرد ذهنی جامعه نیز تأثیرگذار است."
دکتر شریفی اظهار داشت: با توجه به کنترل مطلوبیت نمک های یددار مورد مصرف خانوار در سطح عرضه(از طریق نمونه برداری نمک یددار در سطح عرضه) ، شاخص مطلوبیت نمک یددار طی سال ۱۴۰۳ ( ۳۳۰ مورد نمک نمونه برداری شده) ۶۹.۷ درصد بوده که در مقایسه با سال ۱۴۰۲ که شاخص مذکور ۷۸ درصد بوده ، در مجموع ۸.۳ درصد افت شاخص داشته ایم.
وی افزود: بر اساس بررسیهای انجامشده، میزان ید ادرار در دانشآموزان و مادران باردار استان، علیرغم قرار گرفتن در محدوده قابلقبول، همچنان نیازمند پایش مستمر است. همچنین، فرهنگ مصرف نمک در جامعه به دلیل تبلیغات نادرست درباره نمکهای غیر استاندارد، دچار انحراف شده که میتواند تبعاتی همچون افزایش بیماریهای مزمن را در پی داشته باشد.
معاون بهداشت با اشاره به سابقه موفقیتآمیز اجرای طرحهای ارتقای سلامت تغذیه، خواستار تعامل بیشتر بین معاونتهای دانشگاه، صنعت و متخصصان تغذیه شد. وی تأکید کرد: "بدون همکاری بخشهای مختلف و اجرای برنامههای مستمر، دستیابی به سلامت پایدار ممکن نخواهد بود."
در پایان بر اهمیت آموزش عمومی، پایش سلامت، و اصلاح سیاستهای مرتبط با تولید و توزیع مواد غذایی سالم در راستای کاهش کمبود ید و ارتقای تغذیه سالم در استان تأکید شد.
پیام های تغذیه ای در مورد مصرف نمک
- نمک یددار را در ظرف های دربسته و دور از نور و رطوبت نگهداری کنید تا ید موجود در آن از بین نرود.
- نمک کم مصرف کنید. ولی برای همان مقدار کم باید از نمک تصفیه شده یددار استفاده کنید.
- سرسفره از نمکدان استفاده نکنیم.
- غذاهای کنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده دارای مقادیر زیادی نمک هستند، بهتر است مصرف این گونه مواد غذایی را محدود کنیم.
- برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در تهیه غذاها به جای نمک از سبزی های تازه، سیر، لیموترش، آب نارنج، آویشن، شوید و ... استفاده کنیم.
- ذائقه کودکان را از اوایل زندگی به غذای کم نمک عادت دهید.
- به غذای کودک زیر یکسال نمک اضافه نکنید تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند.
- افرادی که در طول زندگی خود غذاهای شور و پرنمک مصرف کرده اند، احتمال افزایش فشارخون در آنها بیشتر است.
- جوش شیرین که برای ورآمدن و پف کردن انواع نان و کیک به کار می رود، دارای مقدار زیادی سدیم است. بنابراین در افرادی که به علت بیماری، محدودیت مصرف نمک دارند مصرف جوش شیرین هم باید بسیار محدود شده یا قطع شود.
- تبدیل سدیم غذا به نمک: در برچسب بعضی مواد غذایی هم مقدار سدیم موجود در 100گرم از ماده غذایی ذکر شده است. برای تبدیل مقدارسدیم به نمک بایستی آن را در عدد 2.5ضرب کنید .
- کل نمک مصرفی روزانه باید کمتر از 5 گرم یعنی کمتر از یک قاشق مرباخوری باشد، این مقدار شامل نمکی که به طورطبیعی در غذاها وجود دارد نیز می شود.
- سس های سالاد و سس کچاب حاوی قند و نمک هستند، مصرف آن ها را محدود کنید.
نظر دهید