• 1402/11/11 - 09:35
  • - تعداد بازدید: 18
  • - تعداد بازدیدکننده: 17
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
نمک اصلی ترین علت افزایش فشارخون

عواقب مصرف زیاد نمک

نمک زیاد؛ سرطان معده ، پوکی استخوان و پرفشاری خون را به شما هدیه می دهد.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، زهرا باقری کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان گفت: نمک زیاد؛ سرطان معده ، پوکی استخوان و پرفشاری خون را به شما هدیه می دهد.

 

وی افزود: مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد طبق مطالعات متعددی که انجام شده؛ مشخص گردیده که غذاهای نمک سود شده یکی از علل ابتلا به سرطان معده است و مصرف زیاد نمک، غذاهای پرنمک و تنقلات شور می‌تواند مخاط معده را تخریب کند و این اتفاق یکی از راه‌های افزایش خطر سرطان معده است. براساس توصیه سازمان جهانی بهداشت ، اگر در 100 گرم یک محصول غذایی بیشتر از 1.5 گرم نمک وجود داشته باشد، پرنمک و اگر این مقدار کمتر از 0.3 گرم باشد کم نمک تعریف می شود.اگر به تدریج مقدار نمک افزوده شده به غذا را کاهش دهید ظرف چند هفته ذائقه شما به غذای کم نمک عادت می کند.جهت کاهش دریافت نمک و پیشگیری از سرطان مصرف گوشت های فراوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است به حداقل برسانید، غذاهای کنسروی حاوی نمک زیادی هستند ، مصرف آنها را کاهش دهید و در صورت مصرف ، از انواع کم نمک آنها استفاده کنید، برای طعم دادن به غذا به جای نمک از چاشنی های دیگر مثل سبزیهای معطر، سیر و آب لیمو استفاده کنید. به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی از نظر میزان نمک ( سدیم) توجه کنید .

 

باقری در ادامه خاطر نشان کرد: مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد.پوکی استخوان یکی از مشکلات شایع سلامت در کشور ایران است  براساس مطالعات انجام شده ، سالیانه 472 نفر به ازای هر 100 هزار نفر افراد بالای 50 سال در کشور ( 51 هزار مورد) به علت پوکی استخوان دچار شکستگی استخوان لگن می شوند. با توجه به تعداد شکستگی های استخوان ران ناشی از پوکی استخوان ، سالانه حداقل 33 میلیارد ریال فقط هزینه ناشی از شکستگی گردن استخوان ران به کشور تحمیل می شود. برای حفظ سلامت و استحکام استخوان ها و جلوگیری از شکستگی آنها باید نمک مصرفی را به کمتراز 5 گرم در روز( کمتر از یک قاشق مربا خوری ) کاهش داد و روزانه  3-2 واحد از گروه شیر و لبنیات کم چرب (کمتر از 2.5 درصد چربی )توصیه می شود. مطالعات انجام شده نشان داده است که مصرف غذاهای کم نمک در دختران در سنین بلوغ خطر ابتلا به پوکی استخوان در سنین میانسالی را کاهش می دهد.مصرف کم گروه شیر و لبنیات و مصرف زیاد نمک دو عامل مهم در بروز پوکی استخوان هستند.

 

وی تاکید کرد: نمک اصلی ترین علت افزایش فشارخون است و فشارخون اصلی ترین عامل مرگ و میر در جهان است. بیماری افزایش فشارخون در بیشتر موارد علامت مشخصی ندارد و قاتل خاموش نامیده می شود. حدود یک پنجم مردم کشور ما مبتلا به پرفشاری خون هستند. با افزایش میانگین سنی در ایران شیوع بیماریهای غیرواگیر مانند پرفشاری خون، بیماریهای قلبی- عروقی و سرطان ها رو به افزایش است و بروز این بیماریها نیز ارتباط مستقیمی با مصرف زیاد نمک دارد. مصرف نمک زیاد سبب پرفشاری خون شده و در نهایت به بیماریهای قلبی- عروقی که عامل اول مرگ و میر در کشور است منجر می شود. میزان نمک مجازمصرفی کمتر از 5 گرم ( کمتر از 1 قاشق مرباخوری) در روز در افراد کمتر از 50 سال است.افراد بالای 50 سال و بیماران قلبی و مبتلا به فشارخون  بالا باید کمتر از 3 گرم در روز نمک مصرف کنند. بیماری پرفشاری خون می تواند از کودکی شروع شود.

 

کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان  اظهار داشت: بیماریهای غیرواگیر از جمله بیماری پرفشاری خون قابل پیشگیری بوده و مهمترین اقدام در این زمینه کاهش مصرف نمک است. مصرف بالای سدیم بیش از 2 گرم در روز یا بیش از 5 گرم نمک در روز و مصرف ناکافی پتاسیم( کمتر از 3.5 گرم در روز ) با افزایش فشارخون و افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی و سکته مغزی ارتباط دارد.تخمین زده می شود که اگر همه افراد در دنیا به اندازه توصیه شده نمک مصرف کنند می توانیم از مرگ 25 میلیون نفر در سال پیشگیری کنیم.

 

 

 

  • گروه خبری : تغذیه
  • کد خبر : 749
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم