- جوانی جمعیت
فرصتی طلایی: سرمایهگذاری در تغذیه کودکان، کلید توسعه پایدار و آینده روشن
"تغذیه سالم، آیندهای روشن: سرمایهگذاری در 1000 روز طلایی کودکان!"

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز،دکتر مهرداد شریفی سرپرست معاونت بهداشت و رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان در چهارمین روز هفته سلامت با شعار " سواد سلامت مادر، جوانی جمعیت، نسل توانمند گفت: جوانی جمعیت بهعنوان یکی از عوامل کلیدی توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر کشور محسوب میشود. یک جمعیت جوان و پویا نه تنها منبعی ارزشمند برای نیروی کار است، بلکه بستر مناسبی برای نوآوری، خلاقیت و رشد اقتصادی فراهم میآورد.
چالشهای کاهش جوانی جمعیت
وی افزود: در بسیاری از کشورها، نرخ زاد و ولد به دلیل عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و...کاهش یافته است. این کاهش میتواند منجر به پیر شدن جمعیت و ایجاد مشکلات متعددی از جمله کاهش نیروی کار فعال، افزایش هزینههای درمانی، کاهش رشد اقتصادی و...شود.
کاهش نیروی کار
وی اظهار داشت: با پیر شدن جمعیت، تعداد افراد شاغل و فعال در بازار کار کاهش مییابد و در نتیجه رشد اقتصادی کند میشود. این موضوع میتواند به کاهش سطح تولید ملی و بهرهوری کل منجر شود.
افزایش هزینههای درمانی و مشکلات سازمان های بیمه گر
وی عنوان کرد: با افزایش تعداد سالمندان، هزینههای مربوط به بازنشستگی و خدمات درمانی نیز افزایش مییابد. این فشار اقتصادی ممکن است سیستمهای تأمین اجتماعی را تحت فشار قرار دهد و باعث ایجاد مشکلات بودجهای شود.
کاهش نوآوری و پویایی اقتصادی
وی تصریح کرد: کاهش تعداد جوانان به معنای کاهش نیروی خلاق و نوآور است که میتواند موجب کاهش رقابتپذیری کشور در عرصههای بینالمللی و در نتیجه کاهش پیشرفتهای تکنولوژیکی شود.
دکتر شریفی ابراز داشت: بحث جمعیت از مباحث مهم اجتماعی و اقتصادی در هر جامعه بوده و جمعیت از نظر ساخت، ترکیب و توزیع از مولفه های اقتدار و استحکام ساخت درونی هر جامعه به شمار می رود.
وی گفت: توان علمی و منابع مادی و غیر مادی هر جامعه بدون در نظر گرفتن جمعیت معنا دار نیست .زیرا انسان ها هستند که می توانند سرمایه ها را به کار گرفته و ان را به ارزش افزوده تبدیل کنند. بنا بر این حفظ تعادل و پویایی ساختار جمعیت ، اساسی ترین عامل در بر نامه ریزی توسعه است.سیاستهای جمعیتی با مسائلی همچون اشتغال ، در امد زایی ، مولد بودن ، آموزش ، مسکن ، امکانات رفاهی ، پیشرفت اقتصادی ، تغییرات اجتماعی ، تحولات محیط زیست و .... همراه است و عدم تعادل آن آسیب جدی است که جبران ان به راحتی امکان پذیر نیست.
1000روز طلایی، فرصتی بی بازگشت، پنجره ای رو به آینده ای روشن
معاون بهداشت خاطر نشان کرد: 1000روز طلایی شامل 9ماه زندگی داخل رحمی ( 270روز) و 2سال اول زندگی کودک ( 730روز) است که بعنوان ایامی حساس و طلایی در زندگی هر فرد شناخته شده و نقش بی نظیری در آینده فرد، اجتماع و کشور دارد. اتفاقاتی که در هر ثانیه از این 1000روز برای جنین و کودک رخ می دهد اثری حیاتی دارد. در این 1000روز ، بیش از 70درصد رشد مغزی، 40درصد رشد قدی و 25 درصد رشد وزنی خود را نسبت به یک انسان بالغ بدست آورده است. فرصت های این 1000 روز در هیچ مرحله دیگری از زندگی تکرار نخواهند شد. حاکمیت، جامعه و خانواده در هیچ مرحله دیگری از زندگی اینقدر فرصت نخواهند داشت تا برای آینده سرمایه گذاری کنند.
رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان بیان کرد: شواهد نشان میدهد که تغذیه مناسب در 1000روز می تواند اثرات زیر را داشته باشد:
- حفظ زندگی بیش از یک میلیون نفر در سال
- کاهش قابل توجه بار اقتصادی و انسانی بیماری هایی مانند سل، مالاریا و اچ آی وی/ ایدز
- کاهش خطر ابتلا به بیماری های مختلف غیر واگیر مانند دیابت و سایر بیماری های مزمن، چاقی و عوارض آن درمراحل بعدی زندگی
- ارتقا عملکرد تحصیلی فرد
- افزایش تولید ناخالص ملی کشور
- در نتیجه دانشمندان، اقتصاد دانان و کارشناسان بهداشت و درمان برجسته، ارتقا تغذیه در طول 1000روز طلایی را یکی از بهترین سرمایه گذاری هایی می دانند که می توان برای رسیدن به پیشرفت و توسعه پایدار در سلامت انجام داد.متاسفانه یک کودک از هر چهار کودک در سراسر جهان به علت سوء تغذیه، زندگی را در شرایط بسیار نامساعدی آغاز می کنند. اما ما می توانیم این را تغییر دهیم! همراه با یکدیگرمی توانیم شروع عادلانه را به همه کودکان اعطا کنیم . زیرا همه کودکان سزاوار شروع خوب زندگی هست.
نظر دهید